Komt u gezellig met ons meevliegen? Neem altijd uw paspoort of ID kaart mee!

.

Aerobatics

Ook voor gevorderde piloten biedt de Vliegclub Rotterdam veel mogelijkheden. Zo hebben we een opleiding basic- en gevorderd aerobatics op onze eigen Robin R2112. Maar ook voor je PPL is de training Unusual Attitudes een goed aanvulling om je vliegerschap te verbeteren.

Aerobatics

Een barrel-roll, loop, wingover of een spin. Het is een kunst om met je vliegtuig bijzondere manoeuvres uit te voeren en het daarbij steeds onder controle te hebben. Niet alleen tijdens een steile bocht, maar ook bij andere manoeuvres. Daarom heet aerobatics ook kunstvliegen. Binnen de VCR is er een actieve groep aerobatics vliegers die deelnemen aan evenementen en wedstrijden. Voor haar leden biedt de VCR mogelijkheden voor een volledige en gestructureerde aerobatics opleiding aan op de Robin R-2160.

Aerobatics opleiding

De basic aerobatics training leidt op tot het niveau waarop men (solo) aerobatics mag vliegen. De opleiding bestaat uit vliegoefeningen, voorafgegaan door theorie. Je leert het vliegen van de steile bocht van 60 graden of meer, de wingover, de barrel-roll, de loop en de spin. Om op solo standaard te komen moet je rekenen op minimaal 6 lessen. Sleutelwoorden zijn: vooruit denken, beheersing, coördinatie en timing.

Aansluitend aan deze basis opleiding worden vervolg trainingen aangeboden voor standard, intermediate en advanced niveau. Hiermee wordt het ook mogelijk om aan competities deel te nemen. Veel vliegers van de VCR behaalden al veel uitstekende resultaten bij de Open Nederlandse Kampioenschappen Aerobatics, de DONAC, die jaarlijks door stichting Vliegen is een Kunst (VINK) worden georganiseerd.

Unusual Attitudes Training

Voor wie niet de gehele aerobatics opleiding wil volgen maar toch zijn vliegerschap wil verbeteren kan de Unusual Attitudes Training volgen. Vroeger was deze training nog een onderdeel van de privé-vliegopleiding, maar is inmiddels niet meer verplicht.

Toch is dat jammer. Want kennismaking met deze “andere vliegstanden” leidt naast een beter begrip ook tot het wegnemen van onzekerheid in deze situaties. Het is leerzaam om het overschrijden (of naderen) van de grenzen van het normale vliegen eens op een gecontroleerde en veilige manier te beleven. Het grootste gevaar is de schrik, paniek en de verstarring die optreedt als je in voor jou ongewone situaties komt. Je moet het een keer meegemaakt hebben, zelf gedaan hebben, om te weten wat je kunt verwachten. Foute reflexen worden afgeleerd. En de goeie worden aangeleerd. Pas dan overzie je een situatie en kun je rustig en correct reageren. Theorie alleen kan daar niet tegenop.

logo vcr2017

Login Form